Evaluare psihologică copii și adolescenți

 

În cadrul serviciului meu de evaluare psihologică pentru copii și adolescenți, ofer o abordare atentă și personalizată. Prin intermediul întâlnirilor noastre și a testelor specializate, îmi propun să înțeleg nevoile și potențialul fiecărui tânăr în parte. 

Contact Programare
Evaluare psihologică copii și adolescenți

Evaluarea psihologică la copii și adolescenți se realizează de către psihologul clinician prin interviu clinic cu părinții și cu copilul/adolescentul și prin testare psihometrică, iar în funcție de complexitatea testelor durează completarea acestora cât și interpretarea lor.

 

Evaluarea psihologică este importantă pentru diagnosticarea mai acurată și pentru ca terapeutul să poată concepe un plan de tratament personalizat, psihoterapeutic.

 

De câte ori este necesară evaluarea psihologică?

Această trebuie realizată la începutul terapiei și în funcție de durata terapiei, de mai multe ori, în funcție de durata procesului de vindecare. Prin efectuarea periodică a acesteia se poate constată evoluția procesului de vindecare. Evaluarea psihologică ne arată starea de sănătate mintală  la un moment dat, care se poate modifică în timp, din acest motiv valabilitatea raportului de examinare psihologică este de trei luni.

 

La copii/adolescenți evaluarea psihologică este necesară pentru stabilirea prezenței unor tulburări dacă este cazul sau dacă dezvoltarea este în corelație cu etapa de dezvoltare care stabilește limitele normalității, abilități care trebuiesc îmbunătățite, stil de învățare, orientare în carieră. Prin evaluarea psihologică se urmăresc trei direcții și anume cognitivă, emoțională și comportamentală, măsurate cu teste specifice fiecărei tulburări, pentru cunoașterea și înțelegerea,  mai bună a fiecărui individ cum este structurat, pentru previziunea și evoluția tratamentului.  Practic evaluarea psihologică ne oferă informații ale persoanei noastre, interacțiunii cu mediul înconjurător și amprenta noastră asupra situațiilor și persoanelor din jur.

 

Am efectuat evaluări psihologice pentru bebeluși, copii preșcolari și școlari, adolescenți cu diferite afecțiuni pentru diferite instituții ale statului (asistență socială, școală, grădiniță) cât și la cererea părinților pentru a se asigura de dezvoltare armonioasă a copilului lor. Am efectuat evaluări pentru o paleta largă de afecțiuni (retard, afecțiuni fiziologice, neurologice, depresie, anxietate, anxietate socială, fobii, comportament opozitionist/agresiv, ADHD, sindromul Asperger dislexie/dicalculie etc).

 

Sunt atentă la detalii, pentru o analiză aprofundată ca utilizarea acesteia, să fie cât mai eficientă, atât pentru profesionist cât și pentru părinte. Sănătatea mintală a copiilor noștri este prețioasă pentru noi cât și pentru ei, ne dorim să-i vedem cum devin niște adulți cu o viață cât mai echilibrată. Sănătatea mintală a copilului este foarte importantă pentru dezvoltarea viitoare a adultului și a navigării sale prin viață.

 

Simți și observi că,  ceva se întâmplă cu micuțul sau adolescentul tău?

 

Simți că ai nevoie de o mai bună îndrumare în dezvoltarea să? O evaluare complexă este de ajutor, printr-o imagine de ansamblu, tridimensională și anume cognitivă, emoțională și comportamentală. Dezvoltarea armonioasă fizică și psihică a copilului și adolescentului joacă un rol important mai apoi, în viață unui adult. O evaluare complexă ajută atât părintele cât și specialistul în intervenția să terapeutică.

 

Ce presupune, o evaluare a dezvoltării copilului și adolescentului? 

În primul rând această este compusă din întâlnirile cu părinții și copilul/adolescentul în cadrul cărora se vor aplică interviuri clinice și o paleta largă de teste psihometrice cu licență, specifice fiecărei etape de dezvoltare, în urmă cărora se va elabora un raport de evaluare psihologică.

 

Testele psihometrice pe care le folosesc în procesul de evaluare psihologică pentru copii și adolescenți sunt:

  • Platforma de evaluare a dezvoltării 3 – 6/7 ani (PEDa), care conține 50 de scale/teste și evaluează toate competențele copilului: cognitive, emoționale și sociale, temperament, autonomie, nivelul pregătirii pentru școală, cât și scale de screening psihiatric pentru tulburările specifice copilăriei.

https://www.cognitrom.ro/produs/evaluarea-dezvoltării-copii/

  • Platforma de evaluare a dezvoltării 6/7 – 18/19 ani (PEDb), care integrează 55 de teste și evaluează nivelul de de dezvoltare neuropsihologică, aptitudini cognitive, temperamentul/personalitatea, interesele și valorile, aspecte ce țin de sănătatea mintală și strategiile de învățare.

https://www.cognitrom.ro/produs/evaluarea-dezvoltării-adolescenți/

  • Matrici Progresive Standard 6-80 ani, prin care se evaluează inteligență.

https://rtscluj.ro/content/view/8/10/

  • Testul de atenție D2,  11-60 ani, care este o măsură a atenției selective și a capacității de concentrare relaționate cu stimularea vizuală.

https://rtscluj.ro/content/view/40/17/

  • ASEBA 6-18 ani, prin care se evaluează un spectru larg de competențe, comportamente adaptative și probleme .

          https://rtscluj.ro/content/view/66/24/

  • Inventarul de depresie Beck , începând cu vârstă de 13 ani.

https://rtscluj.ro/content/view/129/24/

  • Flanker și PON de la 16 ani, măsoară trei aspecte cognitive și anume atenția concentrativa, atenția distributivasi viteză perceptivă.

https://www.decas.ro/fp.php

  • DECAS începând cu 18 ani, măsoară cinci dimensiuni ale personalității: Deschiderea, Extraversiunea, Constinciozitatea, Agreabilitatea și Stabilitatea emoțională.

https://www.decas.ro/decas.php

  • MCMI-III începând cu 18 ani, instrument clinic axat pe evaluarea psihopatologică a personalității, compatibil cu DSM-IV,

https://testcentral.ro/test/millon-clinical-multiaxial-inventory-iii?subcat=17&cât=4

  • T.A.T. începând cu vârstă de 18 ani, tehnică proiectivă ce urmărește să evalueze modelele de gândire, atitudinile față de sine și față de ceilalți, capacitatea observațională și răspunsurile emoționale ale persoanei la un material slab structurat.

https://testcentral.ro/test/thematic-apperception-test?subcat=20&cât=4

  • EFA începând cu 18 ani, evaluarea personalității clinice și normale.

https://testcentral.ro/test/ego-functions-assessment?subcat=20&cât=4